Welke veiligheidsuitrusting is verplicht in een auto?

Hoeveel mensen rijden dagelijks met een auto? Meestal zonder er bij stil te staan welke veiligheidsuitrusting er in een auto aanwezig moet zijn. In dit artikel leer je welke veiligheidsuitrusting verplicht is in een auto.

Veiligheidsgordel

De veiligheidsgordel is een verplicht onderdeel van de veiligheidsuitrusting in een auto. De gordel is bedoeld om de passagier in de auto te beschermen bij een ongeval. De gordel moet goed aangesnoerd zitten om te voorkomen dat de passagier uit de auto geslingerd wordt. De veiligheidsgordel is ook bedoeld om de passagier in de auto te houden als de auto een botsing maakt. Bij een botsing kan de passagier namelijk door de lucht geslingerd worden en dan is de kans groot dat hij of zij uit de auto vliegt. Als de passagier in de auto blijft, is de kans op letsel veel kleiner.

Airbags

In Nederland zijn airbags niet verplicht, maar veel automobilisten kiezen ervoor om ze toch aan te schaffen. zijn extra bescherming in geval van een ongeluk en kunnen het verschil maken tussen leven en dood. worden geactiveerd wanneer de auto een harde klap maakt, bijvoorbeeld wanneer je tegen een boom of een ander voertuig aanrijdt. De airbag wordt dan snel opgeblazen en voorkomt dat je met je hoofd of bovenlichaam tegen het stuur of het dashboard aankomt. zijn dus een belangrijke veiligheidsmaatregel, vooral als je kinderen in de auto hebt.

Kinderzitjes

Volgens de wet moeten kinderen onder de 12 jaar of kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje reizen. Er zijn drie soorten kinderzitjes: de autostoel, het verhoogde zitje en de zitjes met ruggensteun.

Autostoelen zijn de veiligste optie voor kleine kinderen. Ze zijn ontworpen om het lichaam van het kind te beschermen bij een aanrijding of plotselinge stop. Autostoelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van het gewicht en de lengte van het kind.

Verhoogde zitjes zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 4 jaar en ouder. Ze bieden meer steun dan een autostoel, maar zijn niet zo veilig.

Zitjes met ruggensteun zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 7 jaar en ouder. Ze zijn vergelijkbaar met verhoogde zitjes, maar bieden minder steun.

Alle kinderzitjes moeten aan dezelfde veiligheidseisen voldoen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het kinderzitje goed is geïnstalleerd en dat het kind er goed in past.

Antiblokkeerremmen

In een auto zijn verschillende soorten veiligheidsuitrusting aanwezig. Het is verplicht dat een auto beschikt over een antiblokkeerremsysteem. Dit systeem voorkomt dat de wielen van de auto blokkeren wanneer er hard wordt geremd. Dit kan leiden tot een ongeluk. Ook is het verplicht dat een auto beschikt over een airbag. De airbag is een extra veiligheidsvoorziening die ervoor zorgt dat de passagiers in de auto beschermd worden wanneer er een ongeluk gebeurt.

Lichten aan de hele dag

Het is verplicht om dag en nacht met je lichten aan te rijden. Dit is om andere weggebruikers te waarschuwen dat je aanwezig bent en om ongelukken te voorkomen. Bovendien zorgt het ervoor dat je beter zichtbaar bent in het donker en dus minder kans hebt om aangereden te worden. is dus niet alleen verplicht, maar ook veiliger voor jezelf en anderen.

Plan du site